Čo môžete čakať od AGM batérií: Vyplatí sa ich obstaranie?

V prípade použitia záložného zdroja sa jednoznačne nezaobídete bez náhradných batérií. V čom tkvie hlavné výhody typu AGM?

Čo sú AGM batérie

AGM batérie predstavujú typ oloveného akumulátora. Takto označujeme sekundárny galvanický článok s elektródami na báze olova, ktorého elektrolytom je kyselina sírová.

Tieto batérie sa ďalej podľa prevedenia členia na dve základné kategórie, a to na akumulátory so zaplavenými elektródami a na typ VRLA, čo sú ventilom riadené olovené akumulátory. A túto skupinu ešte následne môžeme rozlíšiť na batérie gélové a práve AGM. Niekedy je ako gélový chybne označený práve akumulátor AGM.

Po stránke konštrukčnej sa pri tomto type jedná o novšiu technológiu. Prvýkrát sa objavila v 80. rokoch a dnes hlavnou súčasťou portfólia mnohých výrobcov. Nedá sa však povedať, ktorý z oboch variantov by bol lepší. Oba druhy batérií majú v praxi stále svoje miesto. Je preto dôležité pochopiť princíp týchto akumulátorov determinujúcich ich vlastnosti.

Označenie AGM pochádza zo slovného spojenia Absorbent Glass Mat. Elektrolyt je v tomto prípade obsiahnutý v netkanej textílii vytvorenej zo sklených vlákien.

Aké vlastnosti majú AGM batérie

Očakávať od týchto výrobkov môžete bezúdržbovosť a odolnosť proti vytečeniu elektrolytu. Sú vysoko výkonné. Špecifická je u nich rovnako zvýšená odolnosť pri cyklickom zaťažení a počítať môžete s celkovo dlhšou životnosťou.

Batérie AGM môžu byť umiestnené aj v náklone a žiadnym spôsobom im nevadia otrasy vďaka zdvojenej konštrukcii. Neuvoľňujú žiadny plyn a možno ich preto umiestniť dokonca aj do kabíny vodiča. Dobré vlastnosti dosahujú aj pri nízkych teplotách. Medzi ďalšie priaznivé vlastnosti sa radí aj nízke samovybíjanie.

Citlivé na prebitie sú, avšak menej ako ich gélové náprotivky. Viac im ale vadí naopak hlboké vybíjanie. Výhodou pri porovnaní s gélovými akumulátormi je tiež nižšia obstarávacia cena.

Používajú sa v mnohých priemyselných odvetviach, najčastejšie ale v automobilovom priemysle. Spravidla sa batérie s označením AGM objavujú pri motocykloch a automobile. Špeciálne boli navrhnuté pre vozidlá s automatickými systémami štart-stop a zvýšenými nárokmi na energiu.