AKO DOMA ŠETRIŤ ELEKTRINOU?

Energetický trh je zmätený. Dodávatelia krachujú a nikto nevie, čo prinesie zajtrajšok. Jedinou istotou je, že elektrina zdražuje. Navýšenie cenníkov oznamujú veľkí aj menší dodávatelia. Znovu tak vzniká potreba skrotiť účty za energie. Zopakujte si, čo všetko môžete doma urobiť, aby ste ušetrili pár stoviek korún.

Zdražuje všetko. Rastú ceny potravín, pohonných hmôt aj energií. Rodinné rozpočty sú našponované. A pravdepodobne ešte nič nie je u konca kvôli rastúcej inflácii. Domácnosti sa musia pripraviť na škrty a uťahovanie opaskov. Niektoré veci musia ísť bokom a treba začať šetriť. V prípade spotreby energií môžu pomôcť aj celkom malé a jednoduché opatrenia.

S TEPLOM A SVETLOM OPATRNE
Pre domácu pohodu sú teplo a svetlo dôležité. Ide ale o zdroje, s ktorými by sa malo šetriť. Počas vykurovacej sezóny môže teplo zbytočne unikať, napríklad zle tesniacimi oknami. Preto ich opatrite izolačnými páskami. Pomôcť môžu tiež tepelnoizolačné fólie na sklo okien, ktoré predsa len aspoň trochu zamedzia úniku energie.

Dôležité je aj správne nastaviť termostat. Optimálne a zdravé je mať v izbách okolo dvadsiatich stupňov Celzia. V spálni stačí o dva alebo tri stupne menej. Oplatí sa tiež investovať do šikovných termo hlavíc, ktoré umožňujú nastaviť teplotu a regulovať kúrenie podľa potreby. Ľahšie s nimi dosiahnete tepelnú pohodu a zbytočne neprekurujete.

V zime potom treba vetrať krátko a intenzívne. Znamená to dvakrát trikrát denne luftovať po dobu asi desiatich minút. Vzduch sa vymení, ale steny neprechladnú, takže nespotrebujete viac energie na ich opätovné prehriatie.

Čo sa týka úspory pri svietení, tu pomôžu úsporné žiarovky a LED zdroje. Úspora je až 80 percent, čo sa oplatí hlavne vo väčších bytoch a domoch, kde je viac svetiel. Klasické žiarovky totiž premenia iba asi 5 percent energie na svetlo a celých 95 percent na teplo. A žiarovkou pravdepodobne vykurovať nechcete.

LEDNIČKA A ĎALŠIE ŽRÚTI ELEKTRINY
Vybavenie domácností je stále sofistikovanejšie. Pribúda spotrebičov a tí samozrejme nejaké kilowatthodiny skonzumujú. Vo väčšine domov a bytov patrí (vedľa elektrokotla alebo bojlera) k najnáročnejším spotrebiteľom chladnička. Jej podiel na celkovom účte za elektrinu býva okolo 20 percent. Viac energie pritom spotrebováva poloprázdna chladnička ako plná, a to z toho dôvodu, že pri jej otvorení dochádza k väčšej výmene vzduchu. Môžete preto chladničku udržiavať naplnenú alebo pri jej výmene zvážiť zaobstaranie menšieho spotrebiča.

Šetriť sa dá aj nastavením správnej teploty vo vnútri chladničky. „Optimálna teplota je päť stupňov Celzia v chladiacej časti a mínus osemnásť stupňov Celzia v mraziacej časti. Spotrebu chladničky zvyšuje aj námraza vo vnútri chladiaceho či mraziaceho priestoru alebo umiestnenie chladničky v blízkosti zdrojov tepla či vystavenia slnečnému svitu,“ upozorňuje Eduarda Hekšová, riaditeľka spotrebiteľskej organizácie dTest.

Do siete potom bývajú pripojené aj ďalšie spotrebiče, ktoré často odoberajú elektrinu v takzvanom pohotovostnom alebo stand-by režime. Znamená to, že síce nevykonávajú svoju hlavnú funkciu, ale ako sú v pohotovosti, tak si pár wattov zo zásuvky zoberú. Príkladom je televízia, hifi sústava, ale napríklad aj kávovar. Riešenie je pritom jednoduché. Stačí ich úplne vypnúť.

OHREV VODY A VARENIE
Z hľadiska spotreby energie je náročná najmä kuchyňa, kde sa varí, umýva sa tu riad a prebiehajú ďalšie práce. Či už máte elektrický alebo plynový sporák, energiu ušetríte, keď budete používať pokrievky, ktoré skrátia dobu varenia.

„K tepelným stratám dochádza aj v prípade, že sú platničky väčšie ako hrnce a panvičky. Spotreba energií klesne vtedy, keď sa nechá jedlo takzvane dôjsť na vypnutej chladnúcej platničke či v rúre. Pri ohreve jedla mikrovlnnou rúrou je vhodné správne nastaviť teplotu aj čas a jedlo rovnomerne rozprestrieť,“ pridáva ďalšie praktické tipy Eduarda Hekšová.

Znížiť spotrebu energie pomôže aj správny ohrev vody. Pokiaľ ohrievate vodu elektrinou, je pravdepodobné, že práve bojlersi z celkovej spotreby vašej domácnosti odhryzne najväčší dielik. Pozrite sa na nastavenie elektrického bojlera. Optimálna teplota je 55 °C. Tak obmedzíte tepelné straty aj tvorbu vodného kameňa, ktorý zvyšuje spotrebu energie. Každý stupeň navyše zvyšuje spotrebu elektriny o 6 až 8%.

ÚSPORNÉ PRANIE V PRÁČKE
Elektrinu môžete šetriť aj pri praní bielizne. Využite funkciu odloženého štartu. Tá umožňuje oddialiť začiatok prania, takže si nastavíte konkrétny čas. Túto funkciu oceníte v prípade využívania sadzby s nízkym tarifom (predtým nočný prúd). Bielizeň perte pri nižších teplotách. Predpieranie používajte len v nutných prípadoch. Ak máte staršiu práčku, zvážte zaobstaranie nového modelu, práčka v energetickej triede A+++ je asi o 32 % úspornejšia ako spotrebič v triede A.

Šetriť potom môžete aj zmenou dodávateľa, ak sa vám podarí nájsť lepšiu a lacnejšiu spoločnosť. S tým bude ale lepšie nejaký čas počkať, až sa situácia na energetickom trhu upokojí. Vždy si dobre preštudujte cenník a prečítajte si zmluvné podmienky.


Redakcia radí: Nechajte sa inšpirovať praktickými tipmi a starajte sa o svoj dom.


Exit mobile version