HYPOTÉKY ZDRAŽUJÚ. ÚROKOVÉ SADZBY ZAČÍNAJÚ TROJKOU

Ľudia, ktorí chcú bývať vo vlastnom, musia počítať s drahšími hypotekárnymi úvermi. Úrokové sadzby s dvojkou na začiatku začínajú byť už minulosťou, pribúda úrokov začínajúcich trojkou. Banky tak reagujú na výrazné zvýšenie základnej sadzby Českej národnej banky. Podľa expertov ale záujem o hypotéky neopadne.

Česká národná banka (ČNB) už cez prázdniny zvýšila základné úrokové sadzby. Po augustovom náraste týchto sadzieb zareagovali na situáciu snáď všetci veľkí hypotekárne hráči, napríklad ČSOB, Komerční banka a Česká sporiteľňa, a hypotéky zhodne zdražili o 0,2 percentuálneho bodu.

Zdražovanie ale nepozvalo konca a pokračuje aj naďalej, v októbri sa banky znovu odhodlali k navýšeniu hypotekárnych sadzieb. Je to opäť reakcia na krok ČNB, ktorá základnú úrokovú sadzbu zvýšila o 0,75 percentuálneho bodu na 1,5 percenta. Naposledy došlo k takému skokovému zdraženiu v roku 1997. ČNB toto zdraženie odôvodnila infláciou, ktorá v auguste prekonala štyri percentá.

„Zvýšenie základnej úrokovej sadzby o tri štvrte percentuálneho bodu je zo strany ČNB prekvapivý krok. Je nepochybné, že sa to veľmi rýchlo odrazí na úrokových sadzbách komerčných bánk, a teda aj na zhoršení prístupu k financovaniu pre podniky aj pre fyzické osoby. Vplyv tohto kroku na zníženie tuzemskej inflácie však bude veľmi obmedzený. Súčasná miera inflácie a jej rast má totiž z väčšej časti svoje dôvody vo faktoroch mimo Českej republiky,“ hovorí Petr Kymlička, partner poradenskej skupiny Moore Czech Republic.

HYPOTÉKY POSTUPNE ZDRAŽUJÚ
Reakcia bánk na seba nenechala dlho čakať. Od 11. októbra zvýšila úrokové sadzby pri hypotékach o 0,3 percentuálneho bodu ČSOB. Týka sa to hypoték s troch, piatimi a sedemročnou fixáciou. Novo bude úroková sadzba pri najčastejšie využívanej hypotéke s fixáciou na päť rokov 2,99 percenta.

Pozadu nezostala ani Česká sporiteľňa, ktorá zvýšila úrokové sadzby hypoték v priemere o 0,4 percentuálneho bodu. Úroková sadzba pri fixácii na päť a osem rokov tak pri sporiteľni bude novo začínať na 3,14 percentách ročne.

Je pravdepodobné, že ďalšiu banku budú postupne nasledovať. S úpravou úrokových sadzieb pri hypotekárnych účtoch počíta aj Moneta Money Bank. Raiffeisenbank o zvýšení sadzieb uvažuje, Komerční banka a UniCredit Bank tento krok nevylučujú.

BANKY ÚTLUM HYPOTÉK NEOČAKÁVAJÚ
Aj napriek navýšeniu hypotekárnych sadzieb banky neočakávajú razantný pokles záujmu o úvery na bývanie. Dopyt po vlastných nehnuteľnostiach je stále veľký a medzi určitou skupinou ľudí sú stále peniaze, respektíve zarábajú dosť na to, aby si mohli dovoliť hypotéky splácať.

„Aj napriek postupnému nárastu sadzieb zostávajú hypotéky pre klientov atraktívnym produktom. Neočakávame preto, že by dopyt po úveroch na obstarávanie bývania mal skokovo klesnúť,“ myslí si Jan Sadil, člen predstavenstva ČSOB.

To podčiarkujú v podstate aj posledné dáta z hypotekárneho trhu, ktoré sú známe. Banky v auguste dohodli podľa Fincentrum Hypoindexu 10 444 hypoték v celkovom objeme 33,731 miliardy korún. „Oproti júlu klesol počet aj objem zhruba o päť percent av porovnaní s júnom o štvrtinu. Napriek tomu ide o najlepší augustový výsledok v histórii Fincentrum Hypoindexu. Zatiaľ sa teda o výraznejšom ochladzovaní hypotekárneho trhu nedá hovoriť. Záujem o hypotéky totiž v minulých rokoch počas letných mesiacov obvykle klesal,“ hovorí Jiří Sýkora, hypotekárny analytik spoločnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Priemerná výška hypotekárneho úveru vzrástla v auguste zhruba o 14,5 tisíc korún na 3 229 731 korún. Napriek tomu, že nárast priemernej hypotéky oproti minulým mesiacom pribrzdil, na pokles cien nehnuteľností to na realitnom trhu zatiaľ nevyzerá. „Priemerná výška poskytnutej hypotéky sa tento rok bude blížiť k hranici 3,5 milióna korún. Aj naďalej totiž platí, že nie je dôvod, aby cena nehnuteľností v SR začala klesať,“ dodáva Jiří Sýkora.

MOŽNÉ PRÍDE ĎALŠIE ZDRAŽENIA
Hypotekárne sadzby by podľa expertov mohli aj naďalej rásť. Podľa výsledkov Broker Consulting Indexu hypotekárnych úverov vzrástli v auguste na úroveň 2,42 %. Odborníci očakávajú, že na sklonku tohto roku by priemerné sadzby mohli atakovať 3% hranicu. Ďalej rastú ceny nehnuteľností, a tým aj priemerná výška hypotéky, ktorá tento rok dosahuje 2 925 582 korún. Za posledných desať rokov tak vzrástla o takmer 85 %.

„Už teraz sa priemer úrokovej sadzby blíži k 2,5 %. Sadzby postupne dvíhajú ako menší, tak veľkí hráči na trhu. Pokiaľ sa nič dramaticky nezmení, som presvedčený, že hranica 3 % pri fixácii na 5 rokov pravdepodobne padne koncom tohto roka. Napriek tomu však záujem o hypotekárne úvery zatiaľ neopadá, tým pádom tlak na nehnuteľný trh aj na rast cien zostáva stále rovnaký,“ uzatvára Martin Novák, hlavný analytik Broker Consulting.

Exit mobile version