STAVEBNÝ MATERIÁL ZDRAŽUJE. AKO SI NAVÝŠIŤ HYPOTÉKU?

Rekonštruujete domček, pustili ste sa do stavby vlastného bývania alebo renovujete byt? Potom možno so zdesením sledujete, ako skokovo narastajú ceny niektorých stavebných materiálov. Preto v bankách pribúda aj žiadostí o navýšenie hypotéky alebo o úvery zo stavebného sporenia. Aké máte možnosti, ak potrebujete viac peňazí na stavbu alebo rekonštrukciu?

Ceny nehnuteľností aj stavebných materiálov idú hore, a tak sa navyšuje aj objem hypoték, o ktoré ľudia v bankách žiadajú. Súčasne pribúda aj záujemcov o navýšenie existujúcich úverov. S tým sa ale spája aj riziko, že dlžníci nezvládnuť pôžičku splácať.

„Bezpochyby pozorujeme nárast klientov, ktorí majú problémy so splácaním hypotéky v dôsledku prudkého zvýšenia cien stavebných materiálov. Od mája registrujeme každý mesiac zhruba stovku klientov s týmto problémom. K žiadostiam pristupujeme maximálne individuálne a obvyklým riešením je úver zo stavebného sporenia,“ hovorí Filip Hrubý, tlačový hovorca Českej sporiteľne.

NIEKOĽKO MOŽNOSTÍ NAVÝŠENIE HYPOTÉKY
Navýšenie hypotéky v banke je možné niekoľkými spôsobmi: navýšením hypotekárneho úveru, dohodnutím novej hypotéky alebo refinancovaním hypotéky a jej navýšením.

Navýšenie úveru. Proces je podobný ako keď žiadate o novú hypotéku. Banky žiadosť posudzujú individuálne na základe konkrétnych podmienok.
Refinancovanie. Okrem navýšenia hypotéky môžete získať napríklad aj lepšiu sadzbu alebo lepšie podmienky splácania. Refinancovať hypotéku ale môžete iba po uplynutí fixácie.
Nová hypotéka. Zažiadať môžete aj o novú hypotéku. Znamená to, ale že budete mať dva úvery a je nutné, aby ste ich zvládli splácať. Jednou z podmienok, cez ktorú v bankách nejde vlak, je preto dostatočný príjem.
Na refinancovanie hypotéky a jej navýšenie potom potrebujete podobné doklady, ako keď žiadate o nový úver. Pripravte si nasledujúce dokumenty (pri konkrétnych bankách sa môžu požiadavky líšiť):

Odhad ceny nehnuteľnosti
Doklad totožnosti
Aktuálne potvrdenie o príjme či daňové priznanie
Pôvodnú zmluvu o úvere
Potvrdenie o vyčíslení dlhu od existujúcej banky
Záložnú zmluvu
Fotografie nehnuteľnosti
Prísľub o vymazaní záložného práva
Výpis z chotára
Refinancovanie hypotéky je lákavé, pretože výhodnejšie podmienky splácania vám môžu ušetriť aj tisíce korún, ktoré môžete využiť na splátku navýšeného úveru. Nezabudnite ale, že so žiadosťou o refinancovanie sú spojené poplatky (napríklad poplatok za záložnú zmluvu na katastri nehnuteľností za podanie na výmaz záložného práva pôvodnej banky a rôzne administratívne poplatky). Preto je dobré si najskôr všetko spočítať a požiadať banku o predbežnú kalkuláciu.

Zatiaľ čo v prípade refinancovania úver navýšiť možno, u existujúcej hypotéky takáto možnosť nie je. „Dodatočné navyšovanie úverového rámca pri schválenom úvere nie je možné. Dá sa to ale riešiť novou hypotékou,“ hovorí Patrik Madle, tlačový hovorca ČSOB.

Aj preto, že ceny stavebných materiálov môžu rásť, umožňujú banky v prípade rekonštrukcií alebo výstavby vyššie úvery. „V prípade úveru na výstavbu, poprípade na rekonštrukciu, je možné požiadať o hypotekárny úver až o 20 % vyšší, než je doložený rozpočet prác a takto vytvoriť určitú finančnú rezervu pre prípadné navýšenie nákladov v priebehu výstavby, popr. rekonštrukcia. K tomuto kroku môžu klienti pristúpiť rovno pri schvaľovaní úveru bez ohľadu na to, či očakávajú alebo neočakávajú rast cien v čase,“ dodáva Patrik Madle.

V HRE JE AJ STAVEBNÉ SPORENIE
Navýšenie hypotéky ale nie je jedinou možnosťou, ako rásť ceny stavebných materiálov pokryť. Situáciu je možné vyriešiť aj úverom zo stavebného sporenia. To môže byť zaujímavé hlavne vo chvíli, keď ide o navýšenie o stovky tisíc korún. Výhodou je, že nemusíte ručiť nehnuteľností. Úver zo stavebného sporenia môžete splácať súbežne s hypotékou. Navyše, situácia, kedy banka poskytuje hypotéku v kombinácii s úverom zo stavebného sporenia, je pomerne bežná.

Ďalšou možnosťou je potom spotrebiteľský úver. Získať ho je možné ľahko, jeho nevýhodou sú ale pomerne vysoké úrokové sadzby.

Exit mobile version